Glasvezel (zoals de naam al zegt) is een super dunne vezel van glas. Net zo dun als een haar. Glasvezel heeft vele toepassingen, zoals bijvoorbeeld signalen over grote afstanden snel en betrouwbaar transporteren. Dit wordt gedaan doormiddel van lichtsignalen die door de vezel heengaan. In dit artikel gaan wij u alles uitleggen over deze techniek.

Waar bestaat glasvezel uit? 

De kern en de mantel zijn de twee soorten glas waar glasvezel uit bestaat. Door de kern gaan zogenaamde lichtsignalen. De kern en mantel hebben verschillende brekingsindexen. De brekingsindex bepaalt de hoek waaronder het lichtsignaal wordt gereflecteerd. Een voorbeeld hierbij is een stok in het water. Het bovenste gedeelte ziet er anders uit dan het onderwatergedeelte. Dit komt doordat de brekingsindex onderwater anders is dan bovenwater. Dit natuurkundige fenomeen wordt in de glasvezelkabel gebruikt om te voorkomen dat er onbedoeld lichtsignalen ‘verloren’ gaan. Het licht dat door de kern gaat (lichtsignaal) wordt in feiten tegengehouden door de mantel, en op deze manier teruggekaatst, waardoor er geen signaal verloren gaat en het licht zich voortbeweegt. De gehele glasvezelkabel bestaat uit meerdere tubes (buisjes) waar licht doorheen gaat.

Multimode en singlemode

Glasvezel kan multimode of singlemode zijn. Bij multimode is de kern een stukker dikker dan bij singlemode. De toepassing van multimode glasvezel wordt veel gebruikt als gebouwbekabeling ten behoeve van computernetwerken. Dit komt doordat deze kabel geschikter is voor kortere afstanden. In grote ondergrondse infrastructuren wordt gebruik gemaakt van singlemode. Bij singlemode is de kern zeer dun waardoor het licht alleen rechtdoor kan.

Wat zijn de Voordelen van glasvezel?

Ten eerste is het heel erg snel. Er bestaat geen internet wat sneller is dan glasvezel. Het maakt niet uit hoeveel mensen er op het internet zitten, het blijft altijd snel. Daarom is het perfect voor bedrijven. Vaak als je met meer mensen op het internet zit wordt het natuurlijk iets langzamer, maar dat is bij glasvezel niet het geval.

Glasvezel is ook beter voor het milieu. Dit komt omdat je met glasvezel minder stroom verbruikt. Ongeveer 17 keer minder dan een traditionele verbinding. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog voor uw portemonnee.

Download en uploaden gaat even snel. En je kan het ook tegelijkertijd doen. Dat is met normaal internet meestal niet het geval. Iedereen kent het probleem wel dat er iemand op kantoor iets aan het downloaden is, en dat de rest van het bedrijf dan problemen heeft met het internet, met glasvezel is dat niet het geval. Glasvezel is de toekomst en dat zal nog heel lang zo blijven.

Benieuwd naar onze verschillende diensten? Bezoek dan even onze diensten pagina